Opleidingen voor iedereen
Leer bij ga vooruit

Zo blaast u nieuw leven in uw job

Consulent Wim Thielemans onthult de geheimen van jobcrafting. Want iets goed kunnen betekent niet dat je het ook graag doet.

undefinedHet kwam onlangs aan bod op Radio 1: jobcrafting. Een, toegegeven, wat aparte Engelse term. 'Baanboetseren' dan maar? Laat het ons bij de omschrijving houden die Jan Hautekiet gaf: "je werk kneden naar wie je bent."

Om er u meer over te vertellen schuiven we aan tafel met Wim Thielemans van Dynamo Consulting. Het enthousiasme straalt van hem af. Als jobcrafter zet hij zich dagelijks in om het werk van bedienden dat tikkeltje beter af te stemmen op hun talent. Wat is jobcrafting precies, Wim?

Thielemans: "Soms zijn we na een tijd uitgekeken op aspecten van ons werk. Er duiken moeilijkheden op, die ons aan het twijfelen zetten. Zou ik beter een andere job zoeken? Maar er zijn altijd redenen om te blijven. Dankzij jobcrafting breng je zelf kleine wijzigingen aan in je job. Die geven je meer energie.

undefined

Cevora: Hoe verloopt zo'n jobcraftinggesprek precies?

"Wij voorzien drie maal twee uur met de deelnemer. Dat is best kort, aangezien het wat tijd vraagt om in jezelf te kunnen en durven graven. Na wat voorbereiding brengen we het takenpakket visueel in kaart, onderverdeeld in de vijf L'en."

Cevora: De vijf ellen, wablief?

"De deelnemers geven elke taak een oordeel: leuk, lastig, tweeledig, leeg en latent. Dan kijken we samen hoe we die taken in evenwicht brengen. We maken een actieplan op. Daarmee kan de deelnemer in gesprek gaan met een leidinggevende of zijn HR-dienst."

 

 

Cevora: Kan je ons een voorbeeld geven van een actie in zo'n plan?

"Neem nu Lise. Zij werkt in een ondersteunende job en wordt vaak overspoeld door e-mails. Daardoor komt ze er niet aan toe om planningen op te maken. Zij kreeg meer energie door éérst te plannen en dan pas mails te lezen."

undefined

Cevora: Ja, dat is wel zeer concreet. Blijft het bij zo'n kleine wijzigingen aan taken?

"Nee hoor. Ook je relaties, met of voor wie je werkt, kan je voor een stuk boetseren. Net als je omgeving, werkinstrumenten en de manier waarop je kijkt naar je werk. Bekijk jobcrafting als een preventieve aanpak, om tijdig in te grijpen in een functiepakket dat minder aantrekkelijk wordt. Of als een alternatief voor een evaluatie- of functioneringsgesprek. Als deelnemer krijg je technieken in handen die je zelfsturender maken in je functie."

Cevora: Merk je aan de reacties van deelnemers dat dit werkt?

"Ja, we kregen al heel wat toffe reacties. Dat ze meer inzicht krijgen in hun functie, tot zelf een shift in hun manier van kijken naar hun werk. Een deelnemer was ervan overtuigd dat het een verplicht nummer zou moeten zijn tijdens de jaarlijkse review. Eén jobcrafter vertrouwdeme toe dat hij dacht dat ontslag nemen de enige optie was. Maar hij besefte dat hij ook heel wat leuke taken had. Die paar lastige taken gaven hem meteen minder zorgen."

undefined

Jobcrafting zou een verplicht nummer moeten zijn tijdens de jaarlijkse review!
-een deelnemer

Cevora : Ik hoor heel wat voordelen voor de deelnemers. Worden de werkgevers er ook beter van?

"Ik kan me inbeelden dat leidinggevenden ermee inzitten dat de medewerker, na een jobcrafting-traject, op zoek zou gaan naar ander werk. Onze ervaring met meer dan duizend werknemers bewijst het tegendeel. Mensen komen er méér gemotiveerd uit."

"Het spaart ook werk uit. Inzicht krijgen in de balans van ieders werk vraagt veel inspanning. Een jobcraftinggesprek lost dat op voor jou. Dankzij de visuele voorstelling krijg je sneller een zicht op problemen, hun oorzaken en mogelijke oplossingen."

"Ook de verhoogde zelfsturing, waar ik het al over had, is mooi meegenomen. Bovendien is jobcrafting een mooi antwoord op burn-out, werkbaar werk, herintegratie enzovoort. Pas je jobcrafting toe? Dan toon je als organisatie dat je wat onderneemt en dat je voldoet aan de wetgeving."

Onze ervaring met meer dan duizend werknemers bewijst dat ze niét van job veranderen. Mensen komen er gemotiveerder uit.

Cevora: Wat is het verschil tussen jobcrafting en andere methodes van individuele begeleiding?

"Iets goed kunnen betekent niet dat je het ook graag doet. Dat inzicht ontbreekt al te vaak. Tegelijk beseffen we dat een taak zomaar laten liggen geen optie is. Daar zoeken we werkbare oplossingen voor. Niet noodzakelijk de ideale oplossing, maar wel de meest haalbare."

"De meeste individuele begeleidingen zijn gericht op de loopbaan. Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik graag doen in een volgende fase van mijn carrière? Wij mikken op het huidige werk. Wat blijf ik doen? Wat pas ik aan? Dat is concreet, houdt je voeten op de grond en brengt vooral rust in onze stresserende maatschappij."

undefined

Jobcrafting houdt je voeten op de grond en brengt rust in onze stresserende maatschappij.

Cevora: Voor wie is jobcrafting niét geschikt? Wat zijn de beperkingen?

"Jobcrafting is een techniek die de ogen opent. We analyseren kort en krachtig de pijnpunten. Soms is dat confronterend. Daar moet je klaar voor zijn en open voor staan."

"Af en toe duiken er acties op die je best afstemt met collega’s of leidinggevenden. Die kunnen we enkel oplossen als we hen betrekken. Daarom kiezen teams er steeds vaker voor om allen dezelfde oefening te doen. Nadien kijken ze hoe ze de individuele acties op elkaar afstemmen."

Cevora: Bedankt voor de heldere uitleg! Heb je nog een laatste advies voor onze lezers?

"Twijfel niet, doe jezelf een jobcrafting cadeau. Je werk is het waard. We gaan toch ook regelmatig naar de dokter, tandarts of garage voor een check-up!"

 

 

2col/ Zo blaast u nieuw leven in uw job